Schaap krijgt Gps-zender om de nek.

maandag, 6 april, 2015

Om de beweging van een kudde schapen van 15 exemplaren in het Zwin te kunnen volgen werd een dier uitgerust met een gps-zender.
Daarmee worden de bewegingen van de kudde gevolgd voor wetenschappelijk onderzoek.
De kudde Vlaamse schapen van het Zwin werd gisteren, onder deskundige begeleiding van een herderin en drie herdershonden, naar de 'kleine vlakte' van het Zwin (het vroegere vliegveld) gebracht. 
Tijdens de wintermaanden verblijven de schapen nabij de eigenlijke Zwinmonding. 
Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om bij één van de schapen een zendertje rond de nek te hangen.
Het Agentschap Natuur en Bos werkt daarvoor samen met het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek, de provincie en de eigenaar van de schapen, Knokke-Heistenaar Danny Jones.

De onderzoekers willen bestuderen hoe de schapen zich verplaatsen in het gebied van 98 hectare, waar ze slapen en waar ze het liefst grazen.
Ook willen ze zien of er dag en ritme op hun omzwervingen zit. Deze gegevens kunnen ertoe leiden het beheer van het gebied te verbeteren. 
Ook worden de gegevens verbonden met de vegetatie ter plaatse. Hieruit kan men dan afleiden waarom de schapen een bepaalde locatie verkiezen en of de vegetatie veranderd is sinds ze er grazen.
Tegelijk plant men ook een educatief project rond de bewegingen van de schapen wanneer het nieuwe bezoekerscentrum van het Zwin volgend jaar open is.
De zender heeft een batterij voor één jaar, dus zo lang zullen de schapen in eerste instantie gevolgd worden.
Vorig jaar werd ook al één van de Limousin-runderen in het Zwin gevolgd met een gps-zender