Blinden en slechtzienden welkom in Het Zwin.

donderdag, 22 november, 2012

Goed nieuws voor blinden en slechtzienden, zij zullen voortaan zelfstandig het natuurreservaat Het Zwin kunnen bezoeken.
Om dit mogelijk te maken heeft het Agentschap Natuur en Bos een blinden pad aangelegd.
Om het geheel nog beter te maken liet het toerismebureau van West-Vlaanderen Westtoer er een maquette voor blinden en slechtzienden plaatsen.
Eerder werden er door het Agentschap Natuur en Bos (ANB) heel wat wandel- en fietspaden aangelegd in het Vlaamse Natuurreservaat De Zwinduinen en -polders.
Maar nu legde het agentschap een heus blinden pad aan.
De oude vervallen betonwegen werden vervangen door gescheiden wandel- en fietspaden. Daarnaast werden er bewegwijzering, infoborden en een uitkijkpunt aangebracht.

Een tweede stap was de aanleg van een blinden pad. Dat is er gekomen na een onderzoek van de vzw Blindenzorg Licht en Liefde.
Aan de kruispunten en zitbanken zijn er markeringen aangebracht, omheiningen werden verplaatst en het pad heeft een afzonderlijke ondergrond. 
Blinden en slechtzienden kunnen zelfs zonder begeleiding het gebied verkennen. 
Naast het blindenpad, heeft Westtoer een maquette met brailleschrift en niveauverschillen geplaatst aan het nieuwe uitkijkpunt van Natuur en Bos. 
De maquette stelt de Zwinstreek voor met de zee, slikken, schorren en de polders. Door het niveauverschil kunnen blinden en slechtzienden zich een beeld vormen van hoe het gebied eruit ziet.

Om slechtzienden en blinden vlot naar het blinden pad te brengen, wordt een concept in het leven geroepen naar het voorbeeld van Trein-Tram-Bus.
De Groene Halte Plus Wandelroute gaat open in het voorjaar van 2013. 
De wandelaar reist met het openbaar vervoer tot in het station van Knokke-Heist en neemt daar de bus naar de start van de wandelroute.
Via aanpassingen op het terrein, geleidenboorden, braillebordjes en een audiogids zullen blinden en slechtzienden de trip zonder begeleiding kunnen doen.
Aan het einde van de wandeling is er ook een bushalte waar ze opnieuw het openbaar vervoer kunnen nemen.